måndag 21 mars 2011

Strålskyddsmyndigheten förvränger sanningen


Elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk är inte bevisat farligt för hälsan. Så säger Strålskyddsmyndigheten i sin årliga rapport.
Mobilindustrin har vässat sitt budskap och deras lobbyister jobbar på alla nivåer med budskapet att mobiltelefonens hälsorisker är obefintliga.
Lars Mjönes, utredare på SSM medger att studier har genomförts på människor som sover, efter det att de använt mobil, som visar att den elektroniska aktiviteten påverkas från telefonen. Ohälsotalets storlek är osäker, men bara vetskapen om att hjärncancer har ökat mer än barnleukemi de senaste åren är mer än allvarligt.
Forskning har visat att barn och ungdom drabbats värst av trådlösa nätverken i hem och skolor.
Professor Lars Hardell vid Universitetssjukhuset, Örebro skriver att det finns en klart ökad risk för elakartad hjärntumör hos personer som använt mobiltelefon eller trådlös telefon under en längre tid. I en studie ingår totalt 905 personer med hjärntumör i en matchande grupp av 2162 personer. Alla dessa personers mobilanvändning har undersöks liksom användning av trådlösa hemtelefoner (DECT).
Detta är inte mobilindustrin intresserad av att det publiceras, därför förnekas de studier som icke vetenskapligt vedertagna.

4G, ny generations mobilnät lanseras över hela landet, är 10 gånger snabbare än turbo-3G. Under 2011 kommer stora delar av landet att lanseras med 4G och 2012 ska det vara helt utbyggt. Man lyfter fram fördelarna med mer interaktiva och kapacitetskrävande medietjänster och man kan jobba med tunga filer på samma sätt som det fasta ADSL.
Telia raserar sitt kopparnät på landsbygden och bygger ut till mobilt nät istället. Vad telekunderna på landsbygden tycker är helt ointressant, det är en anpassningsfråga.
Enligt mobiloperatörerna ersätts allt fler av den fasta telefonin i hemmet till mobil uppkoppling, till följd att vi får mer smog av mikrovågsstrålning i vår omgivning. Ingen ifrågasätter de risker och ohälsa som mikrovågsstrålning kan medföra från basstationerna, och speciellt utsatta är de närboende som ofrivilligt får strålning 24 timmar om dygnet.Den grupp människor som redan fått fly undan master och jagas vidare till lågstrålande glesbygdsområden är el- och strålningskänsliga personer i samhället. Teleoperatörer och myndigheter har inte frågat hur de mår och de har inget eller mycket litet intresse av dem, även att de är ca 300 000 personer, varav ca 36 000 som är gravt överkänsliga enligt SoS. Man får lätt uppfattning att myndigheterna ser dessa personer som ”tärande i samhället”, och att hålla engagemanget på en låg nivå. När man samtalar med politiker, medger de ofta att de inte är så insatta i problemet med el- och strålningskänsliga. När mobiloperatörerna vill bygga sina master, heter det ofta från myndigheter: Vi kan inget göra, och det förbryllar mig. Det är väl inte så illa att industrin styr politiker och samhället? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar