måndag 21 mars 2011

Så farlig är din lågenergilampan


Visste du att ca 300 000 personer i Sverige lider av el- och frekvensöverkänslighet, av dessa är ca 36 000 personer gravt överkänsliga, enligt Socialstyrelsen 2009.

De tål inte lågenergilampor, lysrör, trådlösa telefoner som DECT (trådlösa hem- och kontorstelefoner) och mobiltelefoner, eller annan teknisk utrustning.
Redan efter en kort stund känner de av störande frekvenser som de blivit utsatta för och blir därefter sjuka med värk, stickningar i hela kroppen och en enorm trötthet.

Många av våra medlemmar har svårt att vistas ute i samhället längre stunder, därför är det så viktigt att de kan göra korta besök för att inhandla i de butiker som är elsanerade eller har vänlig belysning och trådbunden teknik.
Tyvärr klarar många inte av att vara ute i dagens samhälle, utan är hänvisad till att bo i glesbygd, i strålningsfri miljö eller näst intill.
Syns man inte så finns man inte!

Det bästa en affärsinnehavare kan göra, som är mån om elöverkänsliga kunder och sin egen hälsa, är att byta ut lågenergilampor till LED-lampor eller Halogenlampor, som inte skapar störande frekvenser, som  elöverkänsliga personerna så stark reagerar på och mår dåligt av. En lågenergilampa innehåller 2-5 mg Hg (kvicksilver), (läs baksidan).

Vi på Elöverkänsligas förening ger både tips och råd till varje affärsinnehavare som så önskar.Så farlig är din lågenergilampa

Sedan en tid tillbaka är användandet av kvicksilver förbjudet i Sverige. Men trots det används det giftiga ämnet fortfarande i lågenergilampor, något som upprör miljöexperten Minna Gillberg.
Gamla febertermometrar rensas bort och tandläkarna slutar att använda amalgam, allt för att rensa Sverige på kvicksilver. Men enligt ett EU-beslut införs samtidigt de nya lågenergilamporna som innehåller det metalliska grundämnet.

– Förbudet i sig är bra, det är jätteviktigt. Men det är grymt oansvarigt att man inte samtidigt informerar konsumenterna om hur mycket kvicksilver lågenergilamporna innehåller, att man inte har infört ett pantsystem och att man inte har väntat på lågenergilamporna som inte innehåller kvicksilver, säger miljöexperten Minna Gillberg til Nyhetskanalen.se.

Hur man tar rätt på en tänd lågenergilampa som gått sönder är det inte alla som har klart för sig. På Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:


"Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasa i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.” 

– Den konsumentinformation som finns på lågenergilampor är närmast skandalös. I bästa fall finns det en överkorsad soptunna. Enligt min mening borde man ha en dödskalle på dem, för kvicksilver är så farligt, säger Minna Gillberg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar