onsdag 18 april 2012

Pelle tål inte mobilstrålning


FAKTA
Elöverkänslighet
Elöverkänslighet blev omtalat under 1980-talet i medierna, då människor hade känt av symptom när de arbetade vid dataskärmar. Man anses vara extra känslig för elektromagnetiskafält i nivåer som för många inte märks. De personer som drabbats av elöverkänslighet har fått symptom som huvudvärk, trötthet, irriterad hud, svindel. Detta har dock inte påvisats i vetenskapliga försök, (då ekonomiska intressen finns med i bilden).


Pelle, en skolgrabb i tonåren, har drabbats av överkänslighet mot strålning. - Min enda chans att komma tillbaka till skolan är att kompisarna stänger av sina mobiler.
När Pelle är i kontakt med datorer och mobiltelefoner blir hans hud röd och irriterad och han mår dåligt, han har tvingats vara hemma från skolan i två månader.
Känslighet mot el och strålning är omdiskuterat, men Pelle säger att han har lärare som kan vittna om hans problem.
Vädjar till eleverna
Skolans rektorer, lärare och elever försöker nu göra så att Pelle kan vara i skolan utan att han ska behöva utsättas för strålningen.
Britt , handledare till Pelle, säger att de arbetar för att Pelle ska kunna klara av att vistas i skolan.
- Vi vill inte sätta några förbud av mobiler i skolan utan i stället vädja till eleverna genom att sätta upp skyltar med uppmaningen; Mobilfritt område, säger Britt.
Stänga av mobilerna
Lärarna har också uppmanat eleverna att stänga av mobilerna och lämna kvar dom i skåpen.
- De flesta är positiva till att hjälpa mig, därför lägger de in mobilerna i skåpen fast påslagna. Eleverna säger att batterierna i mobilen förstörs om man stänger av dem, berättar Pelle.
Klarar det ganska bra
Pelle går i skolan som vanligt nu och klarar det ganska bra.
Han är också mycket känslig för trådlösa datorer, men som tur är finns det inte datorer i klassrummet.
- Vi vill nu väcka en sorts medvetenhet om vad strålningen orsakar. Det känns allmänt som att det inte är någon som vill förstå hur farlig all strålning är som vi har runt oss. Jag har läst många böcker och strålningen är riktigt farlig, säger Pelles mamma Majvor.

En artikel av Madeleine Säther

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar