måndag 10 oktober 2011

Alla har rätt att bo någonstans

I vårt samhälle ska alla kunna bo, leva, utvecklas och må bra. I fredagens Smålands Tidning över Ydre läser vi att ”irritationen växer bland företagare och alla andra som idag är mer eller mindre beroende av att det mobila telefonnätet fungerar och har bra täckning”.

Företagaren har sitt behov att kommunikationen ska fungera, personer som är el- och strålningsöverkänsliga har sitt behov att existera och må bra. Det är denna ekvation som är så svår, men det är tekniken som ska anpassas till människan och inte tvärtom. Därför är det viktigt att vissa markområden som har dålig täckning sparas för att el- och strålningsöverkänsliga ska få möjlighet att leva något så när drägligt.

Många har redan fått fly från det etablerade samhället, där de haft bra jobb, bostad och sociala kontakter, till en plats långt ut i skogen. Vad händer med dessa människor när de blir äldre och inte längre orkar med den tillvaron?

Här kan Ydre kommun ligga i fronten för att inrätta lågstrålande zoner i några av de områden med redan dålig mobiltäckning, där elöverkänsliga människor kan finna en fristad.

Vårt samhälle är till för alla, unga som gamla, friska som sjuka, de som använder trådlöst liksom dem som blir sjuka av strålningen. En svår ekvation – men lösningar måste till där vi alla har ett ansvar.

Enligt Socialstyrelsens folkhälsorapport 2009 är 3.2% av svenskarna känsliga för elektromagnetiska fält, 0.4% är svårt drabbade.

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning låter så vackert, men hur fungerar den i verkligheten. Vem har rätt att leva i vårt samhälle?

Egon Reiver, ordförande i Elöverkänsligas förening i Jönköpings län
Irene Henrichsén, , ordförande i Elöverkänsligas förening i Östergötlands län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar