lördag 11 juni 2011

Strålningsrisk i skolor

Mobiltelefoner i svenska skolor är en omdebatterad fråga, där vissa ”experter” påtalar att svenska barn inte är mer känsligare för strålningen än vuxna. Vecka 22 träffades Europarådet för att diskutera ett förbud mot att ta med sig mobiltelefon under skoltid. Anledningen är att skydda barnen från strålning och minska en stökig studiemiljö i skolan. Förslagen kommer från Jean Huss, Luxemburg, som i en rapport skriver att mobiltelefoner är mer eller mindre skadliga och föreslår att trådlösa nätverk för Internet bör förbjudas i skolmiljö.
Vi vet idag att hög strålning är miljörelaterat och kan framkalla cancer eller annan ohälsa.
För att vidta rimliga åtgärder mot elektromagnetiska fält och radiofrekvent strålning från mobiltelefoner för barn och ungdomar, är det viktigt att minska exponeringen för barn, då de är mest känsliga för huvudtumör. Därför är det viktigt att ompröva den vetenskapliga grund för exponering av EMF och radiofrekvent strålning till så låg nivå som är rimligt och möjligt.
Man skriver även att ägna särskild uppmärksamhet åt elöverkänsliga personer, som lider, mår dåligt eller blir sjuka av elektromagnetiska fält, att införa särskilda åtgärder för att skydda dem, inklusive att skapa lågstrålande områden som inte omfattas av det trådlösa nätverket.
Det är också viktigt att öka medvetenhet om de hälsorisker som trådlösa hemtelefoner, babyvakter, trådlösa datanätverk och andra hushållsapparater som ger kontinuerliga pulsvågor (mikrovågsstrålning).
Idag finns fyra miljoner basstationer för tele- och datakommunikation i världen. Med dagens utbyggnadstakt har antalet basstationer om några år fördubblats i antal. Idag krävs 3 st kärnkraftverk av Ringhalls storlek för att försörja dessa basstationer med el, för att sända och ta emot mikrovågor till den trådlösa tekniken. Vad finns miljövinsten och el-besparingar?
Den bästa lösningen för miljön är att använda fortsatt och mer trådbunden tele- och datateknik i fiber- och kopparnät. Fibernätet är dessutom ej känsligt för åskväder och sänder heller inga störningar av smutsig el och vagabonderande strömmar i fibern, som gagnar alla och kanske mest de personer som känner av eller lider av el- och strålningsöverkänslighet (i den mån de orkar sitta och arbeta vid sin dator).

Egon Reiver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar