onsdag 8 juni 2011

Örtdirektivet gick igenom - läkeörter förbjuds i EU

Människor har använt traditionella naturläkemedel i århundraden. Det hotas av ett nytt EU-direktiv som har trätt i kraft i Storbritannien. Ört- och näringsexperter har talat om sina farhågor för att EU: s nya regler som har införts under parollen ”patientsäkerhet”, kommer att göra mer skada än nytta eftersom det tvingar folk att vända sig till internet för att inhandla preparat.

EU-direktivet om växtbaserade läkemedel, som trädde i kraft i Storbritannien i början av maj 2011, innebär att vanliga och populära örtpreparat tas bort från butikshyllorna.
Enligt de nya reglerna måste växtbaserade läkemedel som säljs över disk ha tillstånd i Storbritannien. Det ställs krav att växtbaserade läkemedel måste registreras och godkännas innan försäljning. För att en produkt ska vara berättigad till en licens måste den även ha funnits på marknaden i 30 år, varav 15 inom EU. Hittills har 100 växtbaserade produkter registrerats enligt THR-systemet, som drivs av Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA).
Richard Woodfield chef vid MHRA menar att THR-systemet innebär att konsumenterna får tillgång till att ett brett urval av säkra växtbaserade läkemedel. Woodfield menar att tecken tyder på att marknaden kommer att vara livlig och konkurrenskraftig. Den största skillnaden för konsumenterna är att de i framtiden kommer att ha möjligheten att göra bättre val när de vill använda dessa läkemedel, enligt Woodfield.
Paul Gimson, direktör för Royal Pharmaceutical Society i Wales, sa att godkännandet av EU-direktivet var ett ”positivt steg”. Han tillade att när Ibuprofen bevisat att det botar smärta, har naturläkemedel inte bevisats fungera – bara att de har använts som en traditionell lösning.
”Detta kan vara förvirrande för patienterna när man köper något – att göra anspråk grundade på tradition är inte samma sak som att läkemedel klarat av kliniska prövningar.”

Stöd för de nya EU-reglerna har dock mött motstånd. Kampanjgruppen Avaaz har uppmanat den europeiska kommissionen att stoppa ”förbudet” mot växtbaserade läkemedel. Mer än 750.000 människor har undertecknat deras petition (vid sidan av andra, reds anm).
Dr Nicola Gale som arbetar för Complementary and Alternative Medicine Birmingham Research Alliance, sa:
”Motivet för att EU-direktivet är övertygande – det finns säkerhetsrisker med örter grund av deras potentiella interaktion med konventionella läkemedel.

”Men örter är den traditionella medicinen i väst – de är en del av vårt kulturarv och har använts i många århundraden för att hantera allt från mindre hälsoproblem till allvarlig sjukdom.”
”Tanken att människor skulle behöva rådgöra med sin läkare för att få tillgång till dessa örter eller att det skulle bli en dramatisk begränsning av örter tillgängliga har orsakat omfattande protester över hela Europa med anklagelser om att främja en nanny state, som begränsar individens val och spelar i händerna på läkemedelsföretag söker vinster från patentering växtbaserade behandlingar.”

Läs mer på torbjornassersson.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar