fredag 22 juli 2011

Pandemrix och Hierarkin

År 2009 gick WHO ut och talade om en världs-epidemi (en pandemi (av grekiska pandemia, "hela folket") är en epidemi som drabbar och får spridning över stora delar av världen). I Sverige gick självklart Socialstyrelsen, Annika Linde från Smittskyddsinstitutet och statsminister Fredrik Reinfeldt ut och talade om hur viktigt det var att alla skulle vaccinera sig, det är helt oansvarigt att inte vaccinera sig och Sverige beställde 18 miljoner sprutor som skulle räcka till dubbla vaccineringar åt befolkningen.
Annika Linde, statsepidemiolog, Smittskyddsinstitutet gick ut alla tuffast och fördömde de människor som inte tog sitt ansvar att vaccinera sig. Men det fanns föräldrar och andra vuxna som insåg en fara att ta sprutan, som innehöll en liten dos kvicksilver som konserveringsmedel.
Men vad hände året efter? Det började komma in från olika håll att barn blivit sjuka, (en typ av sömnsjuka), de hade insjuknat i Narkolepsi efter vaccination med Pandemrix.
Pandemrix var inte tillräckligt vetenskapligt beprövat, ändå hanterar våra myndigheter detta på ett oansvarigt och oskickligt sätt, för bakom allt detta låg påtryckningar från läkemedelsindustrin med sina lobbyister in i WHO, som hela tiden gjorde ett drev av Pandemin och påverkade regeringar och myndigheter i de flesta länder.
Nu i juli 2011 rekommenderar de europeiska läkemedelsmyndigheternas vetenskapliga kommitté, CHMP, som utrett risken för att insjukna i Narkolepsi efter vaccination med Pandemrix, att barn och unga under 20 år ska bara vaccineras mot Pandemrix när annat vaccin mot svininfluensa inte finns tillgängligt. I Sverige rekommenderas inte längre Pandemrix till barn och ungdomar under 18 år.
Men de ansvariga i Sverige som gick ut och propagerade så stark för vaccinering, har ännu inte gått ut och beklagat eller förklarat tydligt för de svenska folket att de missbedömt risken med att barn insjuknat i Narkolepsi.
Vid nästa gång något liknade inträffar, med vilken tillit kan vi då ha till denna hierarki, som regering, socialstyrelse och smittskyddsinstitut?  Deras arbete är att ta ansvar och även tydligt förklara när misstag har eller kan uppkomma.
(Källa: Wikipedia. Hierarki (av grek. ‘Ιερός hieros, helig, och αρχή arche "förste", "härska") betecknar en organisationsform med utpräglat centralstyre, som ofta förekommer inom såväl militär, stat, samhälle, kyrka som företag, men även i överförd bemärkelse inom vetenskapen, till exempel systematik.)

Ann-Louise och Egon Reiver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar