torsdag 21 juli 2011

Hur mycket påverkar DU miljön?

Hur mycket påverkar du miljön själv genom att byta vanor till ett vinnande koncept för miljön? Det talas om att det finns mycket att göra för att spara på miljön och att belysning står för ca 20 % av hushållselen med genomsnitt 40 ljuskällor och att ersätta glödlampan (som allt eftersom förbjuds i handeln)med belysningen som LED-lampor och lågenergilampor. Idag när man talar om lågenergilampan (lysrörslampan) som bra alternativ till att ersätta glödlampan saknas ”miljötänket”. När glödlampan ska ersättas gäller LED-lampan alternativt Halogenlampan, som båda är bra miljöval utan kvicksilver. För många år sedan förbjöds febertermometer med kvicksilver och nu senast amalgam som innehåller ca 50% kvicksilver, men varför detta undantag av lysrörslampan?
Svenska Naturskyddsföreningen gick tidigare ut med en folder och talade sig varm för lågenergilampor, man rekommenderade folk att byta ut sina glödlampor mot just lågenergilampor. Som räkneexempel sa man följande: Om man byter ut 40st glödlampor mot lågenergilampor i 340 000 villor i Sverige, skulle det sparas ett stort antal kWh.  Med det budskapet blir man väldigt kluven, då varje lågenergilampa innehåller 2-5 mg kvicksilver x 340 000 villor är 27,5 – 68,0 kg kvicksilver vid en opmgång lampbyte. Hg är efter kärnavfall vårt farligaste miljögift. Även om många tar ansvar för sina miljösopor så finns det tyvärr de som ”skiter i det”. Vi har redan idag alltför mycket kvicksilver och andra tungmetaller i vår natur med ett växande problem för kommande generationer.
Varför tar inte ansvariga myndigheter hänsyn till denna form av miljögift, som innehåller kvicksilver? Vad händer med ett hus när det brinner, som har fullt med lågenergilampor som förångar kvicksilver från värmen, som sedan sprids ut i luft och natur.

Var finns alla miljövänner, organisationer och politiska partier som talar om bra miljö? Det är så tyst, att vara konsekvent i miljöfrågor är att leva upp till en bra miljö utan undantag hit och dit.

Ann-Louise och Egon Reiver, Eksjö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar