tisdag 17 maj 2011

Skadestånd till elöverkänslig


Tillkännagivande av en dom som nu utdömer skadestånd till elöverkänsliga som blir diskriminerade.

Elallergiker tilldöms 60 000 kronor i skadestånd då hon som elöverkänslig hade blivit diskriminerad av en läkare som hade ansett att besvären var psykiska.
Läkaren hade anmälts till HSAN som då hade givit läkaren en erinran.
DO har bedömt att det föreligger en diskriminering av kvinnan som elöverkänslig. Efter domen utdömde Landstinget Kalmar 60 000 kronor till kvinnan i skadestånd. Landstinget har även upphört samarbetet med företaget Vikteam som hade hyrt ut läkaren till landstinget.
Tyvärr finns inte artikeln i nättidningen. Barometern-OT 17 maj 2011
Mvh
Solveig Silverin
Det finns fler elöverkänsliga personer som sökt läkarvård och likt fallet ovan blivit likvärdigt behandlade av andra läkare, de har fått "psykmedicin" (lyckopiller) utskrivet, utan närmare undersökning. Läkare har även i ett känt fall klart och tydligt påpekat för patienten att "det finns inget som heter elöverkänslighet".


Egon Reiver

6 kommentarer:

 1. Vad är det här för strunt? "Elallergi" *är* ett psykiskt problem, inte medicinskt. Hur kan det vara diskriminering att kalla något vid sitt rätta namn?

  SvaraRadera
 2. Landstingets protokoll finns här: http://www.ltkalmar.se/Documents/Politik/Landstingsstyrelsen/2011/2011-05-16/Handlingar/%C3%84rende%2029%20%C3%96verenskommelse%20om%20diskrimineringsers%C3%A4ttning.pdf

  Notera att ordet "elöverkänslighet" inte nämns en enda gång. I själva verket handlar det om funktionshinder.

  Förhoppningsvis innebär detta att Kalmar läns landsting inte totalt tappat fattningen och börjat få för sig att elöverkänslighet inte är psykosomatiskt.

  SvaraRadera
 3. Patienten har upplevt symptom och själv trott att det handlat om "elöverkänslighet". Kanske just därför har läkaren avvisat patienten istället för att undersöka vad felet *egentligen* var. I så fall förtjänar läkaren en erinran.

  SvaraRadera
 4. Tack för din synpunkt. Elöverkänslighet är en symptom (m.fl. allergier) som bottnar i bl.a. tungmetallförgiftning. De flesta har eller har haft stora amalgamfyllningar som hela tiden läcker ut kvicksilver, (som är ett centralgift) i kroppen. Det som drabbas är ca 75% kvinnor och 25% män. Läs Olle Johansson, KI, han har mycket forskning och svar varför vissa kroppar reagerar starkare på mikrovågstrålning från mobilmaster och övriga basstationer än andra.

  SvaraRadera
 5. Så fort någon klarar ett blindtest på när ett elektriskt fält är på eller av kommer nog folk ta det här på mer allvar.

  SvaraRadera
 6. Hej Anton och tack för kommentaren.
  De som är el- och strålningsöverkänsliga fungerar unikt sig emellan, de reagerar på olika sätt. Gemensamt i stort är att de inte fungerar som en strömbrytare, utan med olika tidsfördröjning från det de blivit utsatta tills reaktionen överkänslighet framträder. En del klarar lågstrålande mobiltelefoner, andra inte. Vissa klara EMF, andra inte. Men alla har en miljörelaterad skada som påverkar att deras kroppar överreagera mer eller mindre från mikrovågstrålning och elektromagnetiska fält m.m. Själv är jag inte elöverkänslig, men det som hände när min fru drabbades 2008 var ett helvete (som jag inte önskar någon annan), men alla sår går att läka mer eller mindre bra. Med mycket åtgärder är hon 80% frisk idag och målet för oss är nästan 100%. Man måste se verkligheten och möjligheten som en enhet. Men jag har mött personer där helvetet fortsätter år efter år, för att många utomstående inte kan, vill eller känner för att sätta sig in i problemet el- och strålningsöverkänslighet.

  Egon Reiver

  SvaraRadera