tisdag 28 februari 2012

Digital Detox

Tekniken finns omkring oss och pockar på vår uppmärksamhet. Mobiltelefon, Ipad, läsplatter, bloggar och mejl, det ringer och plingar över allt och Facebook och Twitter är den nya sociala kontaktkanalen för väldigt många. Vi påverkas att alltid vara uppkopplade och tillgängliga, många har till och med sin mobiltelefon under huvudkudden när de sover. Vi får aldrig någon möjlighet att koppla av eller att koppla ned.
Hur påverkar det vår hälsa att alltid vara uppkopplad och tillgänglig?
Den amerikanska journalisten Susan Maushart gjorde studie i sin familj där tillgängligheten var ett måste och hälsan påverkades negativt.
2009 hade hennes och familjens mediavanor nått ett skrämmande crescendo. Hon var mer och mer Iphoneberoende, sonen hade fullt upp med spel och illegal nedladdning och döttrarna var på väg att bli bihang till sin sociala nätverksprofiler.
När Susan bestämde att familjen skulle säga hej då till Internet, TV, mobiler och allt annat under ett halvår, talade barnen om tortyr. Nu några år senare har de en helt annan syn på saken.
Sonen gick aldrig tillbaks till dataspel, äldsta dottern bestämde att inte ha internetuppkoppling i sin nya lägenhet och den yngsta dottern säger att det är bra idé med Digital Detox.
Experimentet förändra dem alla till det bättre, efter de sex månaders digital detox har familjen börjat umgås på riktigt med varandra och den största förändringen gäller sömnen – både kvantitet och kvalitet.
Dotterns tonårshumör var så förknippat med bristande sömn, orsakat av att hon tidigare var ständigt uppkopplad. Hon klarar sig bättre i skolan nu och är sällan sjuk och dessutom har hon lättare att gå upp på morgnarna.

Sömnforskaren Gaby Brede har i en studie presenterat hur uppkopplingshetsen ger ungdomar sömnbrist. Av 260 gymnasielever i Ängelholm led ca 33 % av sömnbrist. Något som, enligt forskare i sin tur leder till aggressioner och allvarliga felbedömningar. Studien visar att eleverna är hyperaktiva och aldrig kan koppla av.
Ett oroväckande resultat är att så få elever känner sig stressade trots att testresultatet är så tydligt. Det är viktigt att poängtera vikten av att föräldrar, lärare i skolan m.fl. hjälps åt att förbättra de ungas sömnvanor och att begränsa mikrovågsstrålningen i vår sovmiljö.
Underlag i artikeln är hämtat från Lotta Ringdahls artikel Digital detox ger mersmak.

Egon Reiver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar