torsdag 13 juni 2019

ORO FÖR 5 G-SATSNING I UMEÅ



UMEÅ. Det finns en oro och en misstro mot försöket med nästa generations mobilnät, 5G, i Umeå. Experterna på informationsmötet i förra veckan möttes med demonstrationsplakat och många kritiska frågor.
Initiativet handlar om att etablera Umeå som Sveriges första 5G-stad. Syftet är att 5G ska vara till nytta för medborgare och företag, och att satsningen ska väcka intresse för Umeå hos investerare och inflyttare.
Men alla är inte lika glada. Till förra veckans informationsmöte på Folkets hus kom många skeptiker med kritiska frågor.
– Vilka blir vinnare? Vilken myndighet kollar på cellnivå att det inte är några negativa effekter? Vi har inte blivit tillfrågade om vi vill vara med i det här experimentet, kan vi välja om vi vill vara med?
På plats för att svara på frågor fanns bland andra Jimmy Estenberg från Strålsäkerhetsmyndigheten. Han förklarade att riskbedömningen för 5G bygger på vilka nivåer som krävs för att skada människor – och vilka nivåer vi exponeras för.
Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd drar sina sammanvägda slutsatser utifrån de vetenskapliga studier som gjorts på celler, djur eller människor och som publicerats på engelska.
– Vad vi vet gör alla expertmyndigheter utom den ryska samma bedömning av vilka gränsvärden som ska gälla, sade Jimmy Estenberg.
På plats i publiken fanns bland andra Mikko Ahonen, en av de tongivande 5G-kritikerna i Sverige:
– Nuvarande gränsvärden skyddar inte människor. Hur kan ni säga att gränsvärdena skyddar mot effekterna?
Jimmy Estenberg svarade:
– De skyddar mot alla hittills säkerställda effekter. Vi stödjer oss på WHO, på EU:s gränsvärden och vårt eget vetenskapliga råd.
Umeås 5G-försök ska använda frekvenser som ligger nära dem som används av dagens 4G. I framtiden kommer 5G också att använda betydligt högre frekvenser.
– Där saknas det forskning om långsiktiga effekter, så där behövs mer forskning innan det rullas upp, sade Torsten Augustsson, Strålsäkerhetsmyndigheten.
Enstaka 5G-antenner finns i dag monterade hos KTH i Stockholm, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet i Sundsvall.
– De väldigt höga frekvenserna jobbar vi inte med i dag, sade Ivan Bretan, Telia.
Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort egna mätningar av strålningen från 4G-basstationer i Stockholm. De högsta värdet som uppmätts fanns på Skeppsbron där ett antal basstationer sitter monterade. Det var långt under gränsvärdet.
– Det motsvarar en promille av gällande referensvärde, sade Torsten Augustsson.
Hans och Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning, utifrån hur tätbebyggt Umeå är, blir att strålningen här ligger strax under en promille av referensvärdet.
– Det är rimligt att anta att det inte är så mycket högre än så här.
Var den första 5G-antennen ska monteras i Umeå är än så länge oklart.
Fredrik Haux från Folkhälsomyndigheten förklarade att i miljöbalken är det omvänd bevisbörda som gäller. Det är den som driver verksamheten, i det här fallet mobiloperatören, som ska visa att han gör rätt för att undvika risker.
– Finns det några risker, då ska de banne mig åtgärda dem, men det är de som driver anläggningarna som ska se till att det inte finns några risker.
Samtidigt sade Fredrik Haux att det måste finnas en rejäl miljö-
nytta med de åtgärder som sätts in.
– Om 5G ser vi inga specifika risker om det installeras rätt, sade han.
Daniel Nordström, miljö- och hälsoskyddschef i Umeå kommun:
– Vi kommer att kräva att verksamhetsutövaren Telia har egenkontroll och att de, när sändare är i gång, mäter de faktiska värdena.
Bakom initiativet Umeå 5G står kommunen tillsammans med universitetet, Umeå Energi, Umeå Science Park och Region Västerbotten.
ANDERS WYNNE
090-17 60 48 anders.wynne@vk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar