onsdag 27 februari 2019

5G är inte förhandlingsbart


Telekomchefer ser risk att 5G försenas, stod det i en tidningsartikel i Smålands Tidningen 26/2 (och Hallpressen).
Enligt Ericssons vd Börje Ekholm riskerar Europa att hamna rejält på efterkälken, när det gäller 5G-teknik. Både Asien och Nordamerika ligger i framkant när det gäller utbyggnad. Som avslutning i artikeln sägs att säkerheten inte kommer att vara förhandlingsbar i 5G.
Vad innebär detta? Vid en utfrågning i den amerikanska senaten nyligen ställde senator Richard Blumenthal frågor om forskning om 5G:s säkerhet till representanter för telekomindustrin.
Svaret han fick var att det saknas forskning om 5G:s hälsopåverkan och som kan påvisa att 5G är säkert. Industrin har inte heller tagit något initiativ för att sådan forskning ska komma till stånd. Blumenthal konstaterade att man alltså famlar i blindo här, då det gäller säkerhet för människors hälsa av 5G:s strålning.
Idag driver telekomindustrin 5G som ett oetiskt olagligt experiment med människors liv och hälsa, ingen utredning av konsekvenserna för folkhälsan och miljön har genomförts. De har inte heller frågat om behovet, då 5G innebär ytterligare ökning av mycket högfrekvent strålning, där konsekvenser för folkhälsan är helt outredda. Forskare, vetenskapsmän och läkare från 36 länder skickade hösten 2017 en gemensam skrivelse till EU-kommissionen i vilken de kräver moratorium för utbyggnaden av 5G.
De varnar i skrivelsen för ”potentiellt allvarliga hälsokonsekvenser” i form av bland annat neurologiska effekter, infertilitet och cancer pga den ökande strålning som 5G innebär. De pekar också på att det saknas forskning som visar att utbyggnaden inte utgör en fara för människor och miljön. Följderna kan bli ”tragiska och irreversibla”, säger cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell
Sveriges folkvalda regering och riksdag, samt berörda myndigheterna har lagt locket på och vill inte beröra säkerheten, då det kan störa utbyggnaden av 5G-nätet, för dem är det tydligen viktigare med en utbyggnad av 5G och infrastrukturen, än risker men ohälsan.
Den 19/12 2018 representerade jag och en kollega Elöverkänsligas Riksförbund vid ett samrådsmöte med Strålskyddsmyndigheten SSM, Folkhälsomyndigheten, Post- och Telestyrelsen PTS och Arbetsskyddsstyrelsen på SSM i Solna, där mötet gällde säkerhet kring 5G. Ett konstruktivt och bra möte, där olika vinklar fick läggas fram. SSM betonade också vikten av försiktighetsprincipen, när jag samtalade med dem.
Vad är då Försiktighetsprincipen? Strålskyddsmyndigheten säger följande: En svag misstanke om att långvarig mobilanvändning ökar risken för vissa tumörtyper. Även en svag misstanke om att magnetfält från kraftledningar, som ökar risken för barnleukemi. Flera oberoende forskningsrapporter pekar på att barn tar skada av strålningen från trådlös teknik, bara det är allvarligt.
NÄR – VAR - HUR vi använder den trådlösa tekniken är viktig, det betyder A & O för vår hälsa och välbefinnande.
Cancerforskaren ­Lennart Hardell säger: Det är viktigt att myndigheterna tar sitt ansvar, för att trådlös ­teknik ­används på ett förnuftigt sätt.

Egon Reiver, ordförande i Elöverkänsligas förening i Jönköpings län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar