måndag 13 april 2015

Vem äger mänskliga rättigheter?



13/4 gick man ut i media och talade om snabb mobilsurfning och ställde frågan där du bor. Täckningen kan utgöra stor skillnad i tätort, på landet eller i glesbygd.
Att surfa på mobilen tillhör mänskliga rättigheter, tyckte en person i inslaget.
Vad jag har mindre förståelse för är varför allt surfande ska ske trådlöst, när det byggs ut fibernät som aldrig förr. Att vara uppkopplad till fast nät skapar betydligt lägre strålningsmiljö i din närhet, ett självklart plus för din hälsa på sikt.

Vad betyder mänskliga rättigheter och vem äger det?
Det finns ingen speciell grupp människor som äger mänskliga rättigheter, det ägandet ska gälla oss all.
Människor med funktionsnedsättning har lika mycket rätt till mänskliga rättigheter, även att de har sina begränsningar och inte kan leva ut som de flesta människor normalt. Att vara döv, synskadad eller rullstolsbunden, eller att inte tåla bli exponerad av elektromagnetiska fält, gör ingen skillnad.
Tekniken är bra och användbar, men vi måste ta hänsyn och respektera att människor även blir dåliga, vissa blir sjuka eller mycket sjuka och totalt utslagna av trådlös teknik.
Skulle inte de ha rätt till mänskliga rättigheter?
Frågan är starkt befogad då egoismen och fyrkantigt tänkande frodas och växer i styrka. Empatin för medmänniskor som drabbas av olika funktionsnedsättningar prioriteras inte särskilt högt på samhällets rangskala, utan är mer ett måste i statistiken.

Jag är inte emot mobil teknik, men att möta människor som drabbats av strålningsöverkänslighet får mig att stanna upp och tänka, varför har denna personen blivit drabbad och under vilka förutsättningar?
 NÄR, VAR och HUR du använder ditt surfande är ditt beslut, men att tänka före är en fördel.


Egon Reiver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar