Indien inför tio gånger striktare gränsvärden för mobilstrålning än Sverige
9 september, 2012
Indiens regering har nyligen infört ny lagstiftning för strålning från mobiltelefoni.
Indiens regerings initiativ innebär ett totalt underkännande av de gränsvärden som gäller i EU och som rekommenderats av organisationen ICNIRP.ICNIRP:s medlemsexperter har finansiella kopplingar till mobilindustrin och har dominerat WHO:s, EU:s och svenska myndigheters expertutredningar om hälsorisker av mobiltelefoni.
ICNIRP:s gränsvärden skyddar uttryckligen inte mot effekter av långtidsexponering utan enbart mot omedelbara uppvärmningseffekter av kort tids (6 minuter) exponering.
Från och med den 1 september 2012 gäller följande i Indien:
1. Dels sänks gränsvärdet för tillåten strålning från mobilmaster 10 gånger. Indien har alltså nu tio gånger strängare gränsvärde för strålning än Sverige.
2. Dels sänks gränsvärdet för tillåten strålning från mobiltelefoner till det betydligt striktare som gäller i USA. Gränsvärdet sänks från SAR 2 W/kg till 1,6 W/Kg. Läs mer här om varför det i praktiken innebär 3 gånger striktare gränsvärde. Förutom USA och Indien har Kanada, Nya Zeeland, Bolivia, Taiwan, and SydKorea dessa striktare gränsvärden.
3. Mobilens strålning (SAR-värde) ska anges på mobilen och vid försäljningsstället.
4. Slumpmässiga kontroller av mobilers strålning ska genomföras.
5. Manualen måste innehålla försiktighetsrekommendationer
Även om gränsvärdet sänks kraftigt tio gånger är det ändå för höggt för att skydda människors hälsa och miljön. Ryssland, Schweiz och Italien exempelvis har ännu lägre gränsvärden. Professor Girish Kumar, Electrical Engineering Department, vid universitetet i Mumbai, är bland dem som är kritiska.
Indiens regering har också utfärdat försiktighetsrekommendationer för mobilanvändare :
- Håll ut mobilen så långt som möjligt från kroppen
- Håll inte mobilen mot huvudet
- Begränsa samtalstiden
- Prioritera SMS
- Använd högtalarfunktionen
- När du har mobilen påslagen, förvara den inte i bröstfickan eller byxfickan. När en mobiltelefon är PÅSLAGEN sänder den automatiskt hög strålning var eller varannan minut för att kontakta nätverket.
Jämför denna sista information med svenska Strålsäkerhetsmyndighetens, som felaktigt och vilseledande (mer regel än undantag) påstår att :
”Exponeringen är låg när man inte pratar i mobiltelefonen. Om man till exempel har telefonen som väckarklocka nära sängen sänder den bara ut en kort signal ungefär en gång var fjärde timme för att hålla kontakt med basstationen”
Du som nu undrar om vi verkligen kan lita mer på den indiska regeringen eller vår egen svenska myndighet (?!), kan kolla själv. Det är enkelt att mäta strålningen från en mobil i on-läge. De nya så kallade ”smarta telefonerna” sänder ständigt kraftiga signaler, även då telefonen inte aktivt används, utan att användaren märker det. Detta händer självfallet också även när telefonen ligger nära sängen:
”Det finns i dag ingen hållbar och långsiktig lösning för att hantera den kraftiga och brokiga signaleringen från alla appar som ständigt ”pratar” och uppdateras utan att mobilanvändaren märker det, säger en av TT:s källor.!
Strålsäkerhetsmyndigheten, myndigheten som verkar för ett osäkert strålsamhälle, skyddar inte allmänheten mot skadlig strålning, utan skyddar den skadliga strålningens producenter. De vilseleder allmänhet och beslutsfattare i en omfattning som borde betraktas som myndighetsmissbruk och även vara åtalbart. Ett axplock av de lögner myndigheten spritt under alla år kan du läsa om i boken Mobiltelefonins hälsorisker.
Ett slående exempel på myndighetsmissbruk är felaktig information om forskningsresultat som bevisligen visar förhöjda risker för en mycket elakartad hjärntumör av mobilanvändning, som i de allra flesta fall inte kan botas utan leder till döden:
Hämtat från Mona Nilssons blogg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar